Estrenat: 22/11/22 a les 21:30h

La balada d’en Solé Sugranyes

image/svg+xml

La balada d’en Solé Sugranyes

La balada d’en Solé Sugranyes

 

Per celebrar Santa Cecília L'Atlàntida estrena online aquesta òpera de butxaca que va ser un gran èxit de públic i crítica

A la manera d’una de les antigues balades tradicionals, l’argument ressegueix els tres darrers anys de la vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes i la seva mort a trets a la muntanya de Sorogain, a punt de travessar la frontera amb França l’abril de 1976. 

Comença amb la detenció a la Cerdanya, seguida del judici, l’empresonament a Segòvia i la fugida amb els membres d’ETA i la tràgica mort amb 28 anys. La mirada dels fets des de la distància i un cert qüestionament crític s’incorporen a l’acció per empènyer l’espectador a situar-se davant de la història recent. 

Cada part, com si fos un fris de quadres o una auca, presenta una escena a partir d’un estil o d’un model de cançons tradicionals catalanes (i una de basca), especialment de les balades líriques i narratives. L’escriptura dels versos i de les músiques és obra de Jaume Ayats i està feta a partir del coneixement que té de diversos models de cants i balls orals. En alguns casos fa servir com a element constructiu alguna melodia recollida de l’oralitat, en d’altres crea noves melodies per a aquesta ocasió. 

De manera constant fa ús del cant a veus (polifonies tradicionals). No hi ha un cantant que representi un personatge concret, sinó que una veu col·lectiva va assumint la veu del protagonista, les descripcions dels fets i les expressions emocionals i líriques, alhora que també incorpora recursos d’acció teatral amb la participació del públic. 

ENTRADA GRATUÏTA

----------

FITXA ARTÍSTICA:

Text, música, idea i creació: Jaume Ayats  

Direcció musical: Jaume Ayats  

Direcció escènica: Iban Beltran 

Producció: Lali Pujol 

Intèrprets

Veus: 

Heura Gaya  

Iris Gayete

Sebastià Bardolet  

Miguel Gómez

Oriol Mallart

Martí Brutau 

Músics: 

Violí: Cati Reus  

Acordió: Carles Belda  

Contrabaix: Iu Boixader 

Percussions: Núria Andorrà 

Una coproducció de Fira Mediterrània, el CAT Tradicionàrius i L'Atlàntida de Vic