Fem l'última copa

27 d'octubre de 2022
Imatge Fem l'última copa

Sobre quins valors morals hem construït les democràcies occidentals? Tres pertorbadores històries de Harold Pinter 

'És legítima, la tortura, si serveix per salvar les vides de milers de persones? Fins on pot arribar el sistema? Encara pot quedar dignitat humana quan t’ho han arrabassat tot?”. El nou ordre mundial (1991), Roda de premsa (2002) i Fem l’última copa (1984) de Harold Pinter prenen com a punt de partida el terrorisme d’Estat i la supressió i tortura sistemàtica de la dissidència política.  

Segons explica la jove companyia teatral La Metralla, 'arran dels atemptats de l’11 de setembre de 2001, als Estats Units es planteja la pregunta sobre si la tortura és legítima o no. Aquesta pregunta també se la fa i respon el govern del Senyor X quan crea el Grup de Mercenaris d’Alliberament (GAL), a Espanya. 

Per mesurar l’amplitud actual del fenomen de la tortura només cal llegir les dades que proporciona Amnistia Internacional i seguir la successió de notícies que arriben, no només des dels escenaris bèl·lics, els camps de refugiats o els soterranis de les dictadures, sinó també des de les penitenciàries, les presons i els centres d’internament dels països democràtics. El nom d’Abu Ghraib, com altres noms, ha quedat per assenyalar no només una taca, sinó aquell lloc, en el temps i l’espai, pel qual la democràcia occidental haurà de passar comptes, davant del tribunal de la història, pel que ha fet de la dignitat humana.'

La tortura no és un crim aïllat; sempre hi ha una organització que es mou entre bastidors 'a l’aguait i a punt de saltar com un puma'. D’això tracta aquest muntatge dirigit per Leonardo Vicente que ara arriba a L’Atlàntida com una nova proposta d’ajuda a la producció de Teatres d’Osona. 

ATENCIÓ: A causa de l'elevat volum del so en alguns moments de l'espectacle, abans de la representació s'oferirà als espectadors i espectadores que ho desitgin taps per a les orelles. L'espectacle també té llums estroboscòpiques.

----------

Aquest espectacle forma part del projecte anual d’ajuda a la producció de Teatres d’Osona. Es representarà als següents teatres de la comarca:

TEATRE CIRVIÀNUM DE TORELLÓ

Dissabte, 1 d’octubre del 2022 a les 20 h

TEATRE AUDITORI DE CALLDETENES

Dissabte, 22 de d’octubre de 2022 a les 21 h

 

Sessions

  • 27 octubre 2022Dj19:00
    Escenari Sala 1 Ramon Montanyà
  • 27 octubre 2022Dj21:00
    Escenari Sala 1 Ramon Montanyà

Detalls

Gèneres
Teatre
Cicles
#EscenaCrítica, Connexions, Temporada estable
Preu
14 €
Durada
1 h
Organitzadors
Fundació L'Atlàntida

Fitxa artística

Direcció i dramatúrgia: Leonardo Vicente Granados 

Autoria: Harold Pinter 

Repartiment: Abel Reyes Alabart, Gerard Pla Zamora, Raquel Garabal Carbajal 

Escenografia i il·luminació: Isabel Joaniquet Almirall 

Dissenyador espai sonor: Hug Vilamala

Companyia La Metralla