Seminari: El quartet de corda, l’essència musical

20 de juliol de 2019
Seminari

A càrrec de Carlos Calderón

A partir dels quartets de corda de Beethoven, Carlos Calderón, oferirà un seminari d’aprofundiment en aquest gènere musical. Un bon resum per poder mirar endavant i endarrere de la història.

En aquesta conferència també analitzarà les dues obres que s’interpretaran en els concerts del 24 i 25 de juliol: el Quartet en Sol major núm 15 de F. P. Schubert i el Quartet op. 22 núm. 3 l’ocell de J. Haydn

Quan parlem de música clàssica, si ens posem exigents —abandonant l’efectisme a cops de bombo i platerets—, fem un gir cap a la música de cambra. Un cop allà, anant a l’essència, busquem el quartet de cordes, —exercici d’individualitat i solidaritat on res és farcit i tot és essencial—. I si, finalment, hem de seleccionar un sol compositor, Beethoven acabaria sent l’opció. Ja sabem del rigor i  l’humor de Haydn en molts dels seus quartets; i també sabem que altres obres com els quintets en Do Major i “La Truita” llencen ombra sobre els quartets de Schubert. No obstant, els quartets de Beethoven son el resum obligat del gènere. Per què? Doncs perquè allà es condensa tècnica i estètica; mestratge i invenció; tot el que s’havia dit i estava per dir.

Carlos Calderón, musicòleg, professor de violí i divulgador musical

 

Carlos Calderón Urreiztieta (Caracas 1959)

Doctor en Humanidades, arquitecto y músico; es conferenciante activo en el el Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu, el Círculo del Liceu, Schubertiada Vilabertran, así como en diversas instituciones culturales catalanas. Igualmente, ha sido profesor de Lenguaje Musical y Violín en la Escuela municipal de Música de Guissona desde 2007 al 2016. Desde su llegada en 2003 a Barcelona se ha incorporado a la vida cultural y musical de la ciudad distinguiéndose por su rigor investigativo, así como por su amenidad y preparación de presentaciones audiovisuales muy sugerentes.

 

Què opina la premsa de les conferències del Carlos Calderón?

 “Así pues, las expectativas eran máximas, tras una excepcional introducción al texto y contexto de la obra por parte de Carlos Calderón...”  Toni Colomer “Platea Magazine”.

 

“Como versó con su jocosa sabiduría el siempre imprescindible Carlos Calderón en su conferencia previa...” Jordi Maddaleno “Platea Magazine”.

 

“Calderón consigue hacer unas presentaciones diáfanas, con un ritmo dinámico, ágil, por momentos trepidante [...] en manos de Calderón, los argumentos y ejemplos serán sin duda jugosos.” Oriol Saladrigas “Núvol”.

 

“En Catalunya, hace tiempo, que expertos como Carlos Calderón -entre otros- ayudan a entender la obra musical [...] Sugiero la asistencia a alguna conferencia divulgativa [...] yo he escuchado algunas al Palau de la Música, a cargo de Carlos Calderón, y he salido muy gratificado.”.  Joaquim Puyal “El matí de Catalunya Radio”

 

 

Sessions

  • 20 juliol 2019Ds15:45
    Sala 3 Joan Anglada

Detalls

Gèneres
Conferència
Cicles
Clàssica jove, Joves, L'Atlàntida Educa, L'EMVIC, Temporada estable
Preu
Gratuït (exclusiu per alumnes, Padrins i Amics de L'Atlàntida)
Durada
180 min
Organitzadors
Fundació L'Atlàntida