Una galaxia de luciérnagas

4 de juny de 2021
  • Teatre de prop
Una galaxia de luciérnagas

L’experiència violenta d'una dona en una zona del món on no hi arriba la justícia 

Una jove de 21 anys que viu en primera persona els privilegis que suposa haver nascut en un país ric, a Europa. L’experiència violenta que va viure l’autora i directora durant una estada a Llatinoamèrica pren la forma d’un monòleg dedicat a tothom qui viu en aquelles zones del món on no hi arriba la justícia, on una mort val tan poc com una vida.

El juliol de 1998, quan tenia 21 anys, Aina Tur era a Llatinoamèrica participant en un projecte de cooperació internacional amb altres ciutadans espanyols quan van patir un assalt a mà armada. Aquella experiència va transformar la vida de l’autora, tant per la duresa de la situació que va viure, com per les seves conseqüències. Uns dies més tard, van poder constatar que la procedència europea de quatre de les víctimes havia desfermat uns mecanismes que mai no s’haurien activat per cap habitant del país on es trobaven. El que va succeir va marcar la vida de l’autora i, possiblement, les de la resta de cooperants que l’acompanyaven en aquella circumstància. Vint anys més tard, aquella experiència s’ha transformat en el monòleg teatral que ara arriba a escena i que no únicament sublima una experiència traumàtica que fa reviure la trobada entre víctimes i botxins, sinó que també posa el focus en el privilegi que suposa haver nascut en un país ric i en com l’ètica, la moral i la justícia es manifesten a la perifèria del sistema. Porta a l’escenari aquests fets traumàtics una jove dramaturga i directora, però també pedagoga i impulsora de projectes escènics i culturals que va néixer a Menorca el 1976. Ha publicat teatre, assaig i narrativa, ha estrenat sis textos teatrals: Addiccions, Evolució (Ed. Primer Acto) o Dimecres (Ed. Govern Balear), entre d’altres, que s’han vist en espais com la Sala Beckett, la Cuarta Pared o el Palau de la Música. Avui, és responsable de Programació a la Sala Beckett i forma part del Consejo Asesor del Centro Dramático Nacional.

----------

#EscenaCrítica 

L’Atlàntida presenta nova temporada amb l’ànim de multiplicar les veus de reivindicació social. Nous formats i noves autories per a un espai escènic de cultura conscient, activa i compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible. Veus alternatives, veus perifèriques, veus freàtiques que pujaran a l’escenari per remoure, sacsejar i commoure consciències o, com a mínim, per obrir uns quants interrogants.
 
#EscenaCrítica per a la construcció d’un món millor.

Consulta la programació de l'itinerari #EscenaCrítica

----------

Crítiques i valoracions de l'espectacle:

'Anna Alarcón fa una interpretació excel·lent: ben calibrada, dramàtica però variada, deixant espai a matisos de tendresa, vulnerabilitat i vitalitat.'

Lucia Gusmaroli - @Novaveu

'I és autèntic perquè el relat només esquiva detalls com la ubicació al mapa d'aquesta violència, però sobretot, per l'extraordinària feina d'Anna Alarcón, perquè això sí que és fer palpable tots els replecs d'un record.'

Alba Carmona - Diari de Girona

 

Sessions

  • 4 juny 2021Dv20:00
    Sala 2 Joaquim Maideu

Detalls

Gèneres
Teatre
Cicles
#EscenaCrítica, Teatre de prop, Temporada estable
Preu
10 € - 14 €
Durada
1 h 10 min
Organitzadors
Fundació L'Atlàntida

Fitxa artística

FITXA ARTÍSTICA:

Autoria i direcció: Aina Tur

Interpretació: Anna Alarcón

Escenografia i il·luminació: Marc Salicrú

Vestuari: Mireia Costa

Espai sonor i composició musical: Jaume Manresa

Moviment i ajudantia de direcció: Carla Toviars

Fotografia i vídeo: Kenneth Santos

Comunicació: Ester Cánovas

Premsa: Anna Aurich – La Còsmica

Direcció tècnica: Maria Martín

Assistent de producció: Montse Farrarons

Producció executiva: Marina Marcos – El Maldà

Una producció del Grec 2020 Festival de Barcelona, El Maldà, Fira Tàrrega, Teatre Principal de Palma i Teatre Principal de Maó.