Altsasu, de María Goricelaya
Una ficció sobre els fets succeïts a Altsasu el 15 d’octubre de 2016
La matinada del 15 d’octubre de 2016, es produeixen a les portes del bar Koxka, al poble d’Altsasu (Navarra) un fets en què es veuen implicats diversos veïns del poble, dos agents de la Guàrdia Civil i les seves parelles. El resultat fou de dos detinguts i un turmell, el del tinent, trencat. En menys de 24 hores, Altsasu es converteix en un plató de televisió i, el cas, en un assumpte d’estat.
El gir d’aquest espectacle es produeix quan el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme al País Basc denuncia els fets davant de l’Audiència Nacional, malgrat que la investigació del cas seguia ja el seu curs als jutjats de Navarra. Aquesta organització introdueix l’acusació de terrorisme, i l’operativa policial contra vuit joves comença a posar-se en marxa el 14 de novembre. A la vista oral, que comença el 16 d’abril de 2018, s’hi arriba amb peticions fiscals d’entre 62 i 12 anys de presó. El judici és seguit amb expectació pel que pot significar de cara a restringir les llibertats, l’abús de l’expressió terrorista i a la vulnerabilitat del dret a un judici just. El cas, ple de punts negres, constitueix un dels processos judicials més desconcertants dels últims temps.
Tot i que Altsasu és una aproximació rigorosa i honesta al mediàtic cas, estem davant una obra de ficció i, com a tal, ha precisat d’una tasca d’adaptació al gènere dramàtic. No obstant, s’han incorporat fidelment a la trama transcripcions d’alguns dels testimonis del judici, així com retalls de premsa, mitjans de comunicació i continguts de xarxes socials.
Espectacle en castellà. Recomanat a partir de 14 anys.