Accions de resistència, Susanna Barranco

March 7, 2021
  • Teatre de prop
#ambveudedona

Premi de Teatre BBVA 2020 al millor muntatge teatral

Ets addicte al running? Compres compreses per telèfon? Demanes fills per encàrrec? Ja tens una assegurança per defunció? Si la teva resposta a alguna d’aquestes preguntes és afirmativa, ets un resistent en potència i, si no, descaradament també.

Accions de resistència mostra la distòpia d’una possible societat futura, on néixer, viure, treballar i morir esdevenen una peça més de l’intercanvi mercantil. A l’obra es barregen la creació documental, l’espai escènic i el text, per crear una atmosfera que es situa entre la realitat i la ficció.

Accions de resistència és una critica i una reflexió sobre la incertesa a la qual estem sotmesos, i sobre el tipus de sistema econòmic que habitem i fem créixer. És una crítica a l’ordre mercantil a través de quatre accions de resistència: parir, caminar, no produir i morir. En una societat on l’eix vertebrador és el capital, la resistència a les regles imposades pot contribuir a crear llaços de reciprocitat entre nosaltres.

Després de l’espectacle hi haurà un diàleg amb els artistes conduït per un crític de Recomana, organitzat per la FACC amb el suport del BBVA.

----------

#AMBVEUDEDONA és la programació de L’Atlàntida amb perspectiva de gènere.

Més informació en aquest enllaç.

----------

Més informació de l'espectacle:

Aquest espectacle va néixer a partir de la lectura d’un text de Marta Galán escrit per al concurs de dramatúrgia del festival Temporada Alta del 2016, un text amb una potència i una poètica que em van captivar des de la primera línia. Per a aquest muntatge, vaig considerar vital fer una reflexió no només del futur, sinó també del present. Per això, vam adaptar una primera versió del text per incorporar-hi un altre llenguatge: el llenguatge documental, a través d’entrevistes. El documental és una eina per disseccionar la realitat i és des d’aquesta perspectiva que em moc constantment i busco diferents angles d’una mateixa realitat per tal de gestar l’acte creatiu a partir d’un fet real. D’altra banda, pel que fa al procés de documentació, em va sorprendre el gran hermetisme que vaig trobar per accedir a informació de grans grups empresarials dedicats a les assegurances de vida, al sector alimentari o a noves empreses emergents de missatgeria. Va ser gairebé impossible concertar-hi una entrevista perquè em donessin el seu punt de vista en relació amb l’economia de mercat. Dins d’aquesta peça teatral, el joc entre realitat i ficció és primordial, no només és una manera de corroborar la hipòtesi de futur, sinó que també és un joc propi de la posada en escena i una aposta per una expressivitat directa. Així doncs, Accions de resistència neix de la idea que el teatre esdevingui un document viu de denúncia; no pretenem salvar el món però sí qüestionar-lo, accionar la resistència, aturar la cadena salvatge de producció i reflexionar sobre el nostre present i les nostres accions. No se m’acut millor manera d’estar en aquest món on tot té un preu que construir punts de resistència.

 

Sessions

  • march 7 2021Sun18:00
    Sala 2 Joaquim Maideu

Detalls

Genres
Theater
Cycles
Temporada estable
Price
10 € - 14 €
Duration
1 h 25 min
Organizers
Fundació L'Atlàntida

Fitxa artística

Fitxa artística:

Direcció: Susanna Barranco

Text i assessorament de direcció: Marta Galán

Coaching d’interpretació i ajudant de direcció: Núria Badia

Interpretació: Susanna Barranco

Vídeo documental: Susanna Barranco

Assistent de vídeo documental: Txell Casas

Bateria i so: Christian Mira