L’Atlàntida presenta la nova programació de la XV temporada de música i arts escèniques (setembre 2024 - gener 2025)

9 de juliol de 2024

Una temporada que vol posar al centre el desplegament d’activitats per expandir la repercussió social i la vivència cultural de la programació, un espai de reflexió, aprofundiment i participació: l’Escena Oberta.

La nova gira d’El Búnquer, els musicals Cop de Rock i Sardana SuperstarEl favor de Susanna Garachana, Casa Calores de Pere Riera, La Ludwig Band, La Bohème de Puccini, El zoo de vidre de Tenesse Williams, Els ossos de l’irlandès, El Pot Petit, Le congrès ne marche pas de La Calòrica, L’adversari amb Pere Arquillué o la Clara Peya, entre d’altres, protagonitzaran la nova programació.

Avui, dimarts 9 de juliol, L'Atlàntida ha presentat en roda de premsa la nova programació de la quinzena temporada de programació de música i arts escèniques (setembre 2024 - gener 2025). Segons Bet Piella, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, són propostes d’una gran qualitat artística i de referència en l’àmbit local i nacional, que configuren una programació diversa i plural amb compromís social però també amb propostes d’entreteniment i humor. Bet Piella també ha destacat la celebració dels quinze anys d’un equipament emblemàtic de la ciutat de Vic i de la comarca, amb un projecte consolidat de referència en l’àmbit nacional i, fins i tot, internacional, especialment pel què fa a la música. També ha explicat que l’aniversari se celebrarà durant el segon semestre, coincidint amb la primavera, moment en què es va inaugurar L’Atlàntida.

De la mà del projecte Artistes en escena que comparteixen L’Atlàntida i les H. Associació per a les Arts Contemporànies, aquest semestre es presenta una obra i un lema que ens interpel·len a reflexionar, de l’artista Anna Dot.

La proposta ens convida a jugar amb la paraula reflexió i el seu doble significat. Una obra que, d’una banda, enllaça a la perfecció amb la temàtica predominant d’aquesta nova temporada, la indagació de la naturalesa humana i, de l’altra, ens connecta amb l’essència de la pràctica cultural: la capacitat de retornar-nos un reflex de la nostra existència i convidar-nos a reflexionar sobre la nostra realitat i la percepció que tenim del món.

Montse Catllà, la directora de la Fundació L’Atlàntida, ha presentat les xifres de la nova programació, que compta amb un total de 43 espectacles que es despleguen en 52 funcions. Unes dades que també incorporen les sis propostes del cicle Grans Concerts que encara no s’han presentat i que es donaran a conèixer el divendres 13 de setembre en una presentació específica. Montse Catllà també ha presentat l’Escena Oberta, un espai per ampliar l’experiència de l’espectador amb activitats que s’expandeixen més enllà de la programació. L’objectiu és que les activitats complementàries surtin de la perifèria i se situïn al centre del projecte, al mateix nivell que les propostes de la pròpia programació. L’Escena Oberta oferirà clubs de lectura, diàlegs postfunció, activitats participatives o tallers artístics per a infants durant les funcions, entre d’altres. L’Escena Oberta també respon a la voluntat de crear ponts que enllacin la creació artística amb el públic i de generar complicitats i vincles entre la programació i altres entitats, culturals i educatives especialment.

Consolidar els itineraris de la programació és un altre dels aspectes destacats de la nova temporada i amb aquesta premissa, l’equip de programació de L’Atlàntida, en Ramon Ferrer i la Marta Crespi, han desplegat el conjunt de propostes que acollirà l’equipament cultural aquesta tardor:

 Un dels itineraris és l’#Humor360º, que ens convida a viure totes les cares de la comèdia, des de la més esbojarrada a la més reflexiva. Algunes de les propostes sónEl Búnquer, una obra que ja s’havia avançat i que, davant de l’èxit avui se’n posa una tercera funció a la venda. El favor, una de les comèdies de més èxit de la temporada. Mutis, de la companyia osonenca L’Ou Cost. Els ossos de l’irlandès, una comèdia negra amb Ernest Villegas, Ivan Benet i Norbert Martínez. Una proposta per a tots els públics, N’imPORTE Quoi, de Leandre Clown. I Cunyades, una comèdia d’embolics  que es podrà veure al Teatre Auditori de Calldetenes en el marc de L’Atlàntida a Calldetenes.

Aquest itinerari d’humor compta amb dues activitats d’Escena Oberta: d’una banda, la tARTúlia, una proposta que organitzen conjuntament L’Atlàntida, El Seminari i Escènic Vic i que consistirà en una entrevista de l’alumnat d’Escènic Vic a Ernest Villegas i a Ivan Benet, actors de l’obra Els ossos de l’irlandès. Serà d’accés lliure i gratuït i es realitzarà el dijous 7 de novembre al Seminari. I, de l’altra, una proposta a l’entorn de l’obra Mutis, un diàleg a l’entorn de l’acompanyament en els últims instants de vida a càrrec de professionals de la Unitat de geriatria i cures pal·liatives d’Osona, el dijous 24 d’octubre.

L'#EscenaCrítica és un altre dels itineraris paradigmàtics de L’Atlàntida i engloba propostes que fomenten el pensament crític i l’activisme social i que tenen a veure amb la sostenibilitat, el feminisme, el binomi cultura i salut, etc.

Torna la clausura del Protesta, el festival de cinema de crítica social, El Gegant del Pi, una obra multipremiada que ens convida a reflexionar sobre el pes del llegat familiar. Utopia, una proposta de dansa contemporània de Miquel Barcelona que reflexiona a l’entorn dels moviments contraculturals. Le congrès ne marche pas de La Calòrica, una obra d’humor crític; La memoria de gel, d’Ada Vilaró, que gira a l’entorn de la crisi mediambiental i de com ens afecta en l’àmbit personal, i la Clara Peya, amb Corsé, que exposa la temàtica de la violència de la perfecció i la cosificació a la qual ens aboca la nostra societat.

Les propostes d’Escena Oberta d’aquest itinerari de crítica social seran un diàleg postfunció amb el Pau Vinyals, un club de lectura a la Biblioteca Pilarín Bayés per llegir l’obra L’adversari, de Tenesse Williams, i un taller artístic per a infants durant la funció d’El zoo de vidre amb la col·laboració de La Farinera.

Aquest semestre de L’Atlàntida també comptarà amb dues obres de teatre musical: Cop de rock, la reestrena del musical de Dagoll Dagom amb un grup de creadors osonencs que ens faran reviure els grans èxits del rock català dels anys 90; i Sardana Superstar, una nova proposta d’Arnau Tordera I que reivindica la sardana i la música tradicional catalana, un projecte que s’estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa, però que immediatament després aterrarà a Vic.

Una altra de les novetats d’aquest semestre és la programació d’una funció d’òpera en dimecres en col·laboració amb l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran de la Universitat de Vic. Serà La Bohème, de Puccini, amb l’objectiu de veure si el públic dona bona acollida a la programació en dies feiners.

Pel què fa al teatre de gran format, es podrà veure Casa Calores, de Pere Riera, amb Jordi Boixaderas i Rosa Renom, la comèdia El favor, El zoo de vidre, de Tenesse Williams, o L’adversari, amb Pere Arquillué. Un Espai Concert amb La Ludwig Band, a peu dret i amb servei de bar, la nova proposta de la Clara Peya, Corsé, i un tribut a la música dels Beatles, Abbey Road, completaran la programació de música moderna.

Per celebrar les festes nadalenques hi haurà diferents propostes musicals com la dels Metropolitan Union, que oferiran un concert de nadales, i el tradicional concert de Cap d’Any, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Un altre conjunt de propostes molt interessants són les vinculades a altres entitats amb qui L’Atlàntida col·labora habitualment: El darrer viatge, de Pep Tines, una coproducció de Teatres d’Osona. L’Atlàntida al Casino amb l’obra Ací em pariren i ací estic, un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés. El festival de cinema de la comunitat sorda obert a tota la ciutadania, el Vicmovies, el concert de Nadal amb l’Orfeó Vigatà, i els Pastorets, amb Etcètera Teatre.

I finalment destacar la programació familiar i tots públics amb propostes per a totes les franges d’edat i de tots els gèneres i l’accessibilitat de tots els espectacles amb el sistema d’amplificació acústica, gràcies al mecenatge d’Aural, i en concret de les funcions El zoo de vidre i l’òpera La Bohème.

La venda de la nova programació comença avui per a Padrins/nes de L’Atlàntida, el divendres 12 de juliol per a Amics/gues, i el dimarts 16 de juliol per al públic en general.

Per consultar la nova programació de la XV temporada de música i arts escèniques (setembre 2024 - gener 2025)  feu clic aquí.