El Clàssica Jove arriba a la X edició amb Johannes Brahms de cap de cartell

May 20, 2023

El pianista Eudald Buch, serà l'artista resident del Clàssica Jove 2023 i Johannes Brahms el compositor protagonista d'aquesta nova edició

Durant els mesos de juny i juliol, Vic esdevindrà la capital de la música clàssica per les noves generacions i reunirà a més de dos-cents joves músics del país i del món 

Avui divendres 20 de maig, L'Atlàntida ha presentat en roda de premsa la X edició del Clàssica Jove, un cicle que pretén donar visibilitat a les noves generacions de la música clàssica del nostre país, a través d'un projecte que vincula cultura i educacióBet Piella, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic, ha destacat la trajectòria del cicle, les complicitats que el fan possible i la inversió que la ciutat fa per difondre tant en àmbit local com nacional el talent més jove. Un projecte que suma complicitats de la regidoria de Cultura i de la regidoria d'Educació i que és possible gràcies a les sinèrgies entre L'Atlàntida Centre d'Arts Escèniques d'Osona i l'EMVIC (Escola de Música i Conservatori de Vic). També ha agraït el suport del mecenatge de la Institució Puig- Porret i el patrocini de la Fundació "la Caixa".

Mn. Joan Mir Tubau, com a representant del Patronat de la Institució Puig - Porret, ha felicitat a l'organització per la sensibilitat i la qualitat d'aquesta nova edició, ha recordat una cita de Nietzsche "Si no hi hagués música, la vida seria un error" i ha destacat la capacitat que té la música de produir grans emocions i d'obrir-nos a la transcendència. 

Montse Catllà, directora general de L'Atlàntida ha exposat en detall la relació constant que s'estableix al llarg de tot el cicle entre cultura i educació, ja que en aquest marc, la programació de concerts esdevé un espai de realització educativa i de sensibilització social. Ha destacat que el projecte és el resultat de moltes complicitats d'àmbit local, comarcal i nacional. I que la major part de les propostes artístiques que es podran veure són produccions pròpies o encàrrecs. En aquesta nova edició, l'artista resident serà el pianista Eudald Buch, que a més a més d'oferir diferents concerts, coordinarà el primer curs internacional de piano de Vic.

Ramon Ferrer, cap de programació de L'Atlàntida ha explicat en detall cadascun dels concerts de la desena edició i ha destacat les dues Vesprades de Brahms  de la residència artística, el concert de La novena simfonia de Mahler a càrrec de la JONC sota la direcció de Josep Pons, el concert que l'Orquestra de Cambra de Vic oferirà amb l'hongaresa Ester Schütz com a concertino, l'estrena de l'òpera Ferides adaptada per a petit format, i el concert de la JONC amb el violinista Giuliano Carmignola sobre Bach i música italiana. 

Eudald Buch, com artista resident d'aquesta nova edició, ha comentat el repertori de música de cambra que interpretarà en cadascuna de les Vesprades de Brahms i ha destacat la col·laboració que portarà a terme amb el baríton Ferran Albrich, el violinista Bernat Prat, membre del Quartet Cosmos i amb el rapsode i traductor Miquel Desclot. A continuació, juntament amb el violinista Bernat Prat, Eudald Buch ens ha ofert una interpretació en directe de l'Scherzo en do menor per a violí i piano de Brahms. 

Abans de finalitzar, Dolça Albert i Sebastià Bardolet de l'Escola de música i Conservatori de Vic, han explicat algunes de les activitats paral·leles que s'oferiran a l'entorn de la programació artística: Un escape Room dedicat a la figura de Brahms, un concert a càrrec dels alumnes de l'Escola de Música i Conservatori, i un joc interactiu Divertimento Brahms que es posarà a disposició de tota la ciutadania. 

Amb l'objectiu de promoure una major accessibilitat a l'oferta cultural i educativa, s'oferiran preus especials per als més joves i per als alumnes i professors de les escoles de música de la zona 8 de l'ACEMSergi Gutiérrez, president de la zona 8 de l'ACEM ha agraït la iniciativa. 

Bet Piella ha finalitzat la roda de premsa destacant la necessitat de seguir treballant perquè Vic esdevingui una ciutat plenament educadora, ha recordat la vocació de servei públic de L'Atlàntida i la voluntat d'irradiar cultura i educació de qualitat tant en l'àmbit local com nacional. Finalment també ha informant de l'aprovació del nou contracte -programa de L'Atlàntida: 2023-2027.

Per consultar la programació del Clàssica Jove, feu clic aquí