El Clàssica Jove arriba a la XI edició amb els germans Mendelssohn de cap de cartell

June 7, 2024

 

  • La pianista Emma Stratton serà l'artista resident del Clàssica Jove 2024 i, els germans Mendelssohn, els compositors protagonistes d'aquesta nova edició
  • Durant els mesos de juny i juliol, Vic esdevindrà la capital de la música clàssica per a les noves generacions i oferirà propostes per a tots els públics per gaudir-la, descobrir-la i aprofundir-hi
  • En el marc del Clàssica Jove, L’Atlàntida ha presentat el projecte Un Matí d’Orquestra, un programa vinculat a Apropa Cultura que oferirà una nova porta d’inclusió i de participació a col·lectius ben diversos del teixit social de la ciutat i de la comarca

Avui, divendres 7 de juny, L'Atlàntida ha presentat en roda de premsa la XI edició del Clàssica Jove, un cicle que pretén donar visibilitat a les noves generacions de la música clàssica del nostre país, a través d'un projecte que vincula cultura i educació.

Bet Piella, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic, ha destacat la trajectòria del cicle, les complicitats que el fan possible i la inversió que la ciutat fa per difondre, tant en l’àmbit local com en el nacional, el talent més jove. Un projecte que vincula cultura i educació, en un any molt especial en el qual la ciutat està immersa en la celebració del 180è aniversari de l’EMVIC. Ha destacat el treball transversal entre les diferents àrees de l’Ajuntament, fet que permet que neixin projectes com Un Matí d’Orquestra, que promou el binomi cultura i salut, des del convenciment que la cultura és una eina de benestar personal i de cohesió social.

També ha agraït el suport des de fa tants anys del mecenatge de la Institució Puig-Porret, i ha celebrat l’inici del mecentage de l’empresa Girbau, que donarà suport al concert de la catedral i el patrocini de la Fundació "la Caixa".

Núria Homs, regidora de Benestar i Família de l'Ajuntament de Vic, ha presentat Un Matí d’Orquestra, un nou espai de participació activa i de caràcter terapèutic vinculat a la música. En aquesta primera edició, hi participaran el centre de dia Sant Jordi, Projecte i Vida, Fundació Sant Tomàs, Germanetes dels pobres i la residència El Nadal, un total de cinc col·lectius com a mínim. Per tant, és un programa de participació comunitària, de caràcter gratuït i amb ràtios grupals molt reduïdes que permetrà tenir cura de la diversitat i treballar des de l’atenció personalitzada.

Montse Catllà, directora general de L'Atlàntida, ha destacat que el nou programa Un Matí d’Orquestra es concreta en assajos oberts de caràcter interactiu amb els col·lectius socials i una sessió de musicoteràpia conduïda per l’especialista Judit Soler. El programa compta amb una subvenció específica de la Generalitat que ha permès la provisió d’instruments per a l’aula de musicoteràpia de L’Atlàntida, i comptarà amb tres formacions implicades: l’Orquestra de Cambra de Vic, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i els grups de cambra de l’Acadèmia Internacional de Quartet. Ha destacat que per facilitar l’experiència als usuaris es realitzarà als espais de L’Atlàntida, però que en algun cas també es farà als centres dels usuaris per facilitar la plena accessibilitat a totes les persones.

La regidora de Cultura, Bet Piella, ha recordat que la creació de nous públics és un dels objectius fundacionals del cicle Clàssica Jove i que, per aquest motiu, les activitats educatives i participatives tenen molt protagonisme. Així mateix, ha destacat que el Clàssica Jove vol aconseguir la màxima accessibilitat, amb les entrades a un preu de 12 €, el programa Apropa Cultura amb entrades a 3 € i amb moltes propostes gratuïtes.

Montse Catllà, directora general de L'Atlàntida, ha manifestat la voluntat de reivindicar la figura de la Fanny Mendelssohn i les compositores a l’ombra, de programar activitats educatives i participatives més enllà dels concerts, de consolidar la residència artística com a una singularitat del cicle i de recuperar el concert de la catedral, que serà gratuït, a l’aire lliure i en un entorn paradigmàtic.

Ramon Ferrer, cap de programació de L'Atlàntida ha presentat l’artista resident d’aquesta edició, la pianista empordanesa Emma Stratton, i han establert un diàleg a l’entorn de la seva residència a L’Atlàntida que es va començar a definir durant l’enregistrament del seu primer disc al mateix equipament. L’Emma ha agraït aquesta gran oportunitat de poder crear una experiència innovadora amb els tres concerts que oferirà dins del cicle i que li permetran investigar nous formats i aproximar-se d’una manera més íntima al públic. També ha comentat que el seu vincle amb L’Atlàntida prové del Curs Internacional de Piano, un projecte formatiu que ha celebrat que es mantingui.

Ramon Ferrer també ha destacat la participació conjunta de l’Emma Stratton, l’OCV i l’Oleguer Aymemí al concert de la catedral; el 30è aniversari de la JONC sota la batuta de Manel Valdivieso; el Bachcelona, dirigit per Lluís Vilamajó amb música de Bach i Mendelssohn; i el ja tradional concert del Quartet Gerhard amb les formacions de l’Acadèmia de Quartet.

Un any més, amb l'objectiu de promoure una major accessibilitat a l'oferta cultural i educativa, s'oferiran preus especials per als més joves i per als alumnes i professors de les escoles de música de la zona 8 de l'ACEM i de l’EMVIC.

L’acte ha finalitzat davant de l’aparador de L’Atlàntida, on alumnes del grau de Disseny de l’ESDAPC han dissenyat una instal·lació artística en relació al Clàssica Jove amb una acció performàtica que posa en dubte alguns valors i elements iconogràfics que envolten la marxa nupcial de Mendelssohn, l’espai també compta amb una proposta sonora de l’artista Xumari Roca.

Per consultar la programació del Clàssica Jove, feu clic aquí.

Per a més informació d’Emma Stratton, feu clic aquí.