L'Atlàntida presenta la 12a temporada de Grans Concerts Vic 2022-23

September 23, 2022
Cantus Cölln, serà la formació internacional encarregada d'inaugurar el cicle amb un concert de comiat després de vint-i-cinc anys de trajectòria. Josep Maria Colom celebrarà el seu setanta-cinquè aniversari acompanyat del Quartet Gerhard. Helena Cànovas estrenarà una recreació de l'obra de LLor: Laura a la Ciutat dels Sants.
 

Avui, divendres 23 de setembre, L'Atlàntida ha presentat en roda de premsa la programació de la dotzena edició de Grans Concerts Vic 22-23, el cicle més emblemàtic i singular de l'equipament. Segons la regidora de Cultura, Bet Piella, Grans Concerts Vic 22-23 és un cicle molt especial i completament consolidat en els tretze anys d'història de L'Atlàntida. Cada any, Grans Concerts Vic esdevé una oportunitat per poder escoltar grans figures de la música clàssica de l'àmbit internacional al costat de talent català emergent o plenament consolidat. Es tracta doncs d'un cicle que posiciona Vic com a ciutat de turisme cultural i com a ciutat de música. Una programació que no seria possible sense el suport de la Institució Puig-Porret i l'acollida entusiàstica del públic.  

Montse Catllà, directora general de L'Atlàntida, ha reiterat l'agraïment a la Institució Puig-Porret i a La Vanguardia pel seu suport, persistència i convicció amb la idea que la cultura ens cohesiona com a societat. Grans Concerts Vic 22-23 vol ser una programació inclusiva que aglutini joves estudiants, melòmans, públic sense coneixements musicals, sector expert... També ha destacat la dimensió internacional i alhora de proximitat de cadascuna de les propostes i la recerca d'elements que singularitzin cada edició, com seria l'encàrrec d'una obra de nova composició a la compositora osonenca Helena Cànovas. Finalment, ha remarcat la voluntat de desenvolupar estratègies que fomentin l'accessibilitat tant des del punt de vista de la difusió del cicle com en la generació de nous continguts. Una de les novetats d'aquesta temporada és que les responsables de realitzar les xerrades prèvies als concerts també s'encarregaran d'elaborar els comentaris dels programes de mà.  

Ramon Ferrer, cap de programació de L'Atlàntida, ha presentat en detall cadascun dels projectes que integren la programació, sis concerts que conformen una oferta diversa des del punt de vista instrumental, de repertori i de generacions d'intèrprets. L'obertura del cicle serà a càrrec de Cantus Cölln, una formació de música antiga de referència històrica que finalitza la seva trajectòria i s'acomiada definitivament dels auditoris de tot el món en la gira que inclou el concert de Vic. Josep M. Colom i Quartet Gerhardcomencen a Vic una nova gira de concerts en celebració del 75è aniversari del pianista. La jove violoncel·lista Mariona Camats, de només vint-i-cinc anys, debuta com a solista a L'Atlàntida acompanyada de Marc Herèdia, un dels joves pianistes més prometedors del moment.  

Jordi Domènech presenta i lidera una nova formació instrumental que estrena L'ombra de Farinelli, un projecte vinculat al repertori que antigament era interpretat pels castrati. L'OBC, sota la direcció d'una de les batutes femenines més prometedores en l’àmbit internacional, Marta Gardonlinska, interpretarà la Segona simfonia de Brahms, el Concert per a violoncel de Haydn amb Nicolas Alstaedt com a solista i un poema simfònic del compositor nacionalista català Felip Pedrell. 

I, com a concert extraordinari fora de l'abonament, s'incorpora l'estrena de Laura, una obra d'encàrrec a Helena Cànovas, compositora osonenca, exalumna del Conservatori de Vic i guanyadora el 2021 del premi de composició internacional Carme Mateu de Peralada. 

Montse Catllà ha ressaltat la gran il·lusió que suposa per a L'Atlàntida poder estrenar una obra d'encàrrec que connecta amb el territori des de tants punts de vista. Laura és una recreació musical de l'obra de Llor Laura a la ciutat dels Sants per a veu i música electrònica des d'on l'autora ha volgut establir un pont de diàleg amb el passat. No es tracta de musicar la novel·la, sinó d'explicar la seva experiència personal, sentiments, contradiccions,... Helena Cànovas ha explicat en connexió online des de Colònia que amb aquesta nova composició vol reflexionar sobre la manera que tenim d'escoltar cançons, i en aquesta ocasió ha volgut treballar amb material reciclat (melodies antigues). Laura s'estructurarà en quatre capítols en els quals conviuran llenguatge contemporani, llenguatge clàssic i llenguatge pop.  

Com a tancament de la roda de premsa, Joan Mir, patró de la Institució Puig-Porret, ha felicitat i encoratjat la ciutat de Vic i L'Atlàntida a seguir apostant per aquest cicle i per la bellesa, ja que segons la seva visió, la bellesa salvarà el món. 

Podeu consultar tots els concerts del cicle fent clic aquí.