La balada d'en Solé Sugranyes

November 22, 2022
Imatge balada sala 4

Estrena on-line d'aquesta òpera de butxaca, un èxit de públic i crítica

A la manera d’una de les antigues balades tradicionals, l’argument ressegueix els tres darrers anys de la vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes i la seva mort a trets a la muntanya de Sorogain, a punt de travessar la frontera amb França l’abril de 1976. 

Comença amb la detenció a la Cerdanya, seguida del judici, l’empresonament a Segòvia i la fugida amb els membres d’ETA i la tràgica mort amb 28 anys. La mirada dels fets des de la distància i un cert qüestionament crític s’incorporen a l’acció per empènyer l’espectador a situar-se davant de la història recent. 

Cada part, com si fos un fris de quadres o una auca, presenta una escena a partir d’un estil o d’un model de cançons tradicionals catalanes (i una de basca), especialment de les balades líriques i narratives. L’escriptura dels versos i de les músiques és obra de Jaume Ayats i està feta a partir del coneixement que té de diversos models de cants i balls orals. En alguns casos fa servir com a element constructiu alguna melodia recollida de l’oralitat, en d’altres crea noves melodies per a aquesta ocasió. 

De manera constant fa ús del cant a veus (polifonies tradicionals). No hi ha un cantant que representi un personatge concret, sinó que una veu col·lectiva va assumint la veu del protagonista, les descripcions dels fets i les expressions emocionals i líriques, alhora que també incorpora recursos d’acció teatral amb la participació del públic. 

ACCEDEIX A LA SALA 4

Celebrem Santa Cecília amb l'estrena online d'aquesta òpera de butxaca.

---------

Parts de l’obra:

- Introducció instrumental i pròleg 

- Un matí clar a la Cerdanya 

- Un ball a Via Laietana – Fandango polirítmic i politonal 

- Les cançons del calabós 

- Judici sumaríssim 

- A Segòvia, hi fa fred 

- Els bascos imaginen un país - Tobera 

- 29 que se’n van – Contrapàs de la llibertat 

- Les clavegueres i la llum 

- Les corrandes del camió - Interludi 

- L’espera sobre la terra verda 

- La carena de la llibertat 

- La boira, que tot ho esborra 

- Cor final 

----------

JAUME AIATS  

Jaume Aiats és violinista, cantant i professor d’etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat director del Museu de la Música de Barcelona (2012-2020), cap del departament de musicologia a l’Escola Superior de Música de Catalunya (2000-2005) i professor convidat a la càtedra Joan Coromines de la Universitat de Chicago (2018). Ha estudiat principalment les polifonies orals dels països mediterranis i la música oral catalana. 

És el responsable dels grups de polifonies tradicionals la Nova Euterpe i Tornaveus, treball plasmat en els reculls 35 cants que he sentit i 37 cants més que he sentit (Ficta, 2019 i 2020). 

Ha publicat Córrer la sardana: balls, joves i conflictes (Dalmau 2006), Les chants traditionnels de Pays Catalans (Isatis 2007), Cantar a la fàbrica, cantar al coro (Eumo 2008) i Els Segadors, de cançó eròtica a himne nacional (L’Avenç 2011), i ha comissariat l’exposició Veus de la Mediterrània amb el documental Veus i sons de la Mediterrània (amb Joaquim Rabaseda). 

----------

Consulta el programa de mà fent clic aquí.

Sessions

  • november 22 2022Tue21:30
    Sala 4. L'Atlàntida digital
    Gratis

Detalls

Genres
Music
Cycles
The EMVIC, Sala 4. L'Atlàntida digital, Temporada estable
Price
Accés lliure
Duration
60 min
Organizers
Fundació L'Atlàntida

Fitxa artística

Text, música, idea i creació: Jaume Ayats  

Direcció musical: Jaume Ayats  

Direcció escènica: Iban Beltran 

Producció: Lali Pujol 

Intèrprets

Veus: 

Heura Gaya  

Iris Gayete

Sebastià Bardolet  

Miguel Gómez

Oriol Mallart

Martí Brutau 

Músics: 

Violí: Cati Reus  

Acordió: Carles Belda  

Contrabaix: Iu Boixader 

Percussions: Núria Andorrà 

Una coproducció de Fira Mediterrània, el CAT Tradicionàrius i L'Atlàntida de Vic