El pessebre, de Pau Casals
El gran oratori català en els cinquanta anys de la mort de Pau Casals
El 2023 serà un any molt especial: es compliran 50 anys de la mort de Pau Casals i 75 anys de la creació del poema El pessebre, escrit per Joan Alavedra i que inspirà aquest gran oratori que us presentem.
Gestat en ple exili, fruit de l’amistat entre Casals i Alavedra, des de la seva estrena l’any 1960 ha representat un poderós missatge pacifista que Casals, en la seva “creuada per la pau”, va portar en els seus darrers anys a diversos escenaris d’arreu del món.
L’origen del poema recula a la nit de Nadal de 1934, quan Joan Alavedra tornà a casa després d’estar empresonat amb el govern català al vaixell Ciudad de Cádiz pels fets d’octubre. Amb la seva filla petita Maria van fer el pessebre i ella li va demanar que fes parlar les figures. Aquella nit es posà a escriure el poema en una llibreta que regalà a la petita Maria.
L’any 1939, amb l’esclat de la Guerra Civil, la família Alavedra travessà els Pirineus per exiliar-se a la Catalunya Nord, on es retrobaren amb el seu amic Pau Casals, amb qui van compartir la Vil·la Colette a Prada de Conflent. L’any 1943, el poema El pessebre va guanyar els Jocs Florals de Perpinyà i Casals decidí musicar-lo. Fou el seu germà Enric qui l’instrumentà per a gran orquestra.
En aquesta producció estrenem la nova orquestració per a orquestra reduïda feta per la compositora Concepció Ramió. La instrumentació vol donar protagonisme a instruments de la cobla (flabiol, tenora i fiscorns) en aquells fragments d’arrel popular, respectant sempre l’esperit i la concepció original del mestre.
COPRODUCCIÓ VIC – IGUALADA – MANRESA NADAL 2023-24