Arriba una nova edició del Clàssica Jove a Vic

June 11, 2021

La jove violinista Anna Urpina serà l'artista resident i el jove compositor Jofre Bardolet, de només 21 anys, estrenarà la seva primera òpera

Avui divendres 11 de juny, L'Atlàntida ha presentat en roda de premsa la VIII edició del Clàssica Jove, un cicle que pretén donar visibilitat a les noves generacions de la música clàssica del nostre país, a través d'un projecte que vincula cultura i educació

Durant la roda de premsa hem pogut gaudir d’una breu interpretació musical a càrrec de l’Anna Urpina al violí i també s’ha executat un fragment de l’òpera Ferides a càrrec de Judit Muñoz, soprano i Joan Espuny, al piano.  

Elisabet Franquesa, regidora d'Educació i Joves de l'Ajuntament de Vic ha destacat el protagonisme dels joves (a dalt i a baix de l'escenari) i la sinergia entre L'Atlàntida Centre d'Arts Escèniques d'Osona i l'EMVIC (Escola de Música i Conservatori de Vic). Montse Catllà, directora de la Fundació L'Atlàntida, ha agraït les múltiples complicitats del projecte: administracions públiques, centres educatius, Jove Orquestra Nacional de Catalunya, Orquestra de cambra de Vic, músics i artistes, mecenes, mitjans de comunicació i públics.  

Clàssica Jove 2021 s'emmarca en el projecte L'Atlàntida Educa, un segell que vol reivindicar el rol educatiu de la cultura i dels equipaments culturals:  

'Gosem afirmar que els equipaments culturals haurien de desenvolupar la seva funció educativa per necessitat social i per imperatiu legal', afirma Montse Catllà.  

Antonio Vivaldi serà el compositor que presidirà aquesta edició (al juliol celebrarem 280 anys de la seva mort). Anna Urpina serà l'artista resident i presentarà diferents propostes que només es faran a Vic, com el Concert de les quatre estacions de Vivaldi. Durant la residència artística enregistrarà Contrastos, el seu primer disc com a violista solista. Paral·lelament a l'enregistrament del disc, L'Atlàntida editarà un reportatge audiovisual que s'emetrà a la Sala 4 - L'Atlàntida digital el 22 de novembre, dia de Santa Cecília.

D'altra banda, el 18 de juliol com a primícia mundial s'estrenarà Ferides, una òpera en dos actes amb argument i música de Jofre Bardolet, director d'orquestra i compositor de només 21 anys.  

Com cada any, el cicle es complementarà amb diferents activitats educatives: l'estrena online de la Producció de l'EMVIC, un escape room a la recerca de Vivaldi, un assaig obert i el concurs Divertimento. D'altra banda, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, com a formació resident, oferirà dos concerts i enregistrarà una producció solidària: El Projecte Home.  

Del 14 al 18 de juliol, sota el lideratge del Quartet Casals i el Quartet Gerhard, Clàssica Jove 2021 acollirà també la V Acadèmia Internacional de Quartet

Durant el transcurs de la roda de premsa, a la Sala 4 – L’Atlàntida digital, s'han estrenat dos projectes audiovisuals vinculats a l'edició anterior del Clàssica Jove 2020: Beethoven en moviment.  Clàssica Jove 2021 també s'allargarà més enllà de l'estiu amb l'estrena del projecte Dancing Vivaldi i l'emissió del reportatge Contrastos, amb Anna Urpina. 

I com a tancament de l'acte, s'ha agraït el mecenatge de la Institució Puig Porret, present des de la primera edició del Clàssica Jove i el suport de la Fundació La Caixa, en el projecte educatiu d'acció sociocultural Beethoven en moviment. 

El cicle Clàssica Jove 2021 promou la màxima accessibilitat del públic, amb diverses propostes d'accés gratuït o a preus molt reduïts. Els joves menors de 25 anys, en els espectacles de pagament, disposen de preus que van dels 5 € als 10 €.